Amsterdams Klimaat Energiefonds (akef) van start

Amsterdams Klimaat Energiefonds (akef) van start

Amsterdam gaat € 45 miljoen investeren in financieel en duurzaam rendabele energieprojecten. De gemeente Amsterdam heeft hiervoor het Amsterdams Klimaat & Energiefonds opgericht. Donderdag 4 juli ondertekenden de gemeente Amsterdam en e3 de overeenkomst waarmee het fonds van start is gegaan.

Fondsbeheer
Het beheer van het Amsterdams Klimaat en Energiefonds is gegund aan de combinatie e3. Een van de participanten in e3, Privium Fund Management, zal optreden als de beheerder van het fonds. Privium staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële markten (AFM). Clayton Heijman, directeur van Privium: “Het is een lang en intensief traject geweest waarbij vanaf het begin duidelijk was dat de gemeente een professionele en transparante structuur nastreeft die voldoet aan de huidige eisen van toezicht. Ik denk dat wij daar de gemeente kunnen ontzorgen.”

Naast Privium Fund Management maken ewic, Libertus Energy Finance en gebouwverduurzamer INNAX deel uit van e3. Tezamen bezitten deze partijen over een brede en lange ervaring in het selecteren en beheren van projectinvesteringen en het investeren in innovatieve ondernemingen. Het dagelijks management zal in handen zijn van Michel Hendriks, Jeroen Meinders en Raymond Steenvoorden. Michel Hendriks: “In een periode waar de kredietverstrekking voor nieuwe initiatieven vrijwel stil is komen te vallen vormt dit fonds een prima bron. We denken dat dit fonds, vooral door de wijze waarop het door de gemeente is opgezet, een serieuze bijdrage kan leveren aan de invulling van de Energiestrategie Amsterdam 2040. Concreet: wij streven naar een CO2 reductie van meer dan 2 miljoen ton. Dat komt overeen met de uitstoot jaarlijks van 100.000 auto’s over een periode van 15 jaar.”

Het fonds opereert op afstand van de gemeente. Van tevoren is bepaald onder welke voorwaarden de fondsbeheerder moet werken, in welke projecten het mag investeren en aan welke eisen het beheer moet voldoen. Een onafhankelijke investeringscommissie houdt toezicht op het fonds.

Soort projecten
Het fonds zal uitsluitend in projecten investeren die aantoonbaar bijdragen aan de Energiestrategie Amsterdam 2040. In principe moet er geïnvesteerd worden in de gemeente Amsterdam. Als de aard van een project stadsgrensoverschrijdend is, kan de metropoolregio als grens worden gehanteerd. Het metropoolgebied strekt zich globaal uit van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot Haarlemmermeer. De investeringen gebeuren onder marktconforme voorwaarden. Dat betekent concreet dat investeringen een minimale rendementsdoelstelling van 7,5% moeten hebben. Raymond Steenvoorden: “Het fonds zal overwegend investeren in projecten op het gebied van energiebesparing, duurzame energie opwekking en energie-efficiëntie. Een klein deel van de investeringen gaat naar innovatieve bedrijven.”

Lancering
Donderdag 4 juli hebben de gemeente Amsterdam en e3 de overeenkomst getekend waarmee aan Privium de opdracht wordt verstrekt om het Amsterdams Klimaat en Energiefonds te beheren. Raymond Steenvoorden: “Daadwerkelijke lancering van het fonds gebeurt medio september. Tijdens die lancering zal het fonds de eerste investeringsprojecten introduceren. Maar eerst moet er een onafhankelijke en deskundige investeringscommissie worden aangesteld. ”De gemeente Amsterdam kan twee leden voordragen voor de investeringscommissie en moet instemmen met de overige drie leden. Bij de samenstelling van de commissie moet in ieder geval kennis en ervaring zijn vertegenwoordigd op het gebied van investeringen, publieke sector, financiering en duurzame energie. De leden zijn nadrukkelijk niet betrokken bij de selectie van investeringsprojecten.