Het antwoord op achterblijvende energietransitie investeringen in ontwikkelingslanden komt van E3 Africa en SAWA

 

Uit de IEA Sustainable Recovery Tracker’s update van 12 april 2022 blijkt dat een groot deel van de (post) Corona steunpakketten van overheden zijn gericht op het versnellen van de energietransitie (klik hier voor het gehele IEA rapport). Dit is positief nieuws en zorgt ervoor dat de doelen van het klimaatakkoord van Parijs in beeld blijven. Een minder positieve ontwikkeling is dat de budgetten van ontwikkelingslanden om de aansluiting te houden bij deze ontwikkeling ver achterblijven zeker gezien de recente stijging van de energiekosten. Een significante groei van de investeringen in ontwikkelingslanden is dus nodig.

e3 Africa draagt daar met haar zonne-energieproject in Rwanda in samenwerking met haar lokale partner SAWA Energy aan bij. Nederlandse hebben nu de mogelijkheid om hier direct in te investeren middels crowdfunding bij Oneplanetcrowd.

“We zijn erg blij met het huidige partnership met SAWA Energy. Wij weten uit ervaring hoe belangrijk een lokale partner is” – Michel Hendriks, Managing Partner e3 Partners.

Rwanda is goed geschikt voor het opbouwen van een portfolio van zonne-energieprojecten in Afrika. Dit wordt zowel gedreven door een hoge zonnestraling geleidelijk verspreid over het jaar alsook een economie die jaar-op-jaar met 6% groeit. De elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen (2015-2020 11% jaar op jaar) tot een niveau boven de elektriciteitsprijzen in Nederland. Dit maakt het heel goed mogelijk om zonder subsidies rendabel duurzame energie te produceren. Het elektriciteitsnet is voor Afrikaanse begrippen robuust en kent weinig uitval. De inzet van SAWA’s Solar PV-portfolio genereert een positieve impact op twee niveaus. SAWA zal haar klanten, waaronder verschillende onderwijs- en gezondheidscentra, helpen om naar schatting 10.800 ton CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd aanzienlijk te besparen op hun energierekening, waardoor ze meer budget hebben voor hun kernactiviteiten en groei.

Voor Sawa Energy is Rwanda de ideale springplank om ons bedrijf in Oost-Afrika te ontwikkelen. We hebben hooggekwalificeerd lokaal personeel gevonden in een snelgroeiende markt met goede lange termijn vooruitzichten. De overheid zet zich bovendien in om een stabiele omgeving voor buitenlandse directe investeringen te creëren, vooral in projecten voor hernieuwbare energie. E3 is een geweldige ondersteuning, niet alleen vanwege hun toegang tot financiering, maar ook vanwege hun ervaring in opkomende markten, hernieuwbare energie en dealstructurering.– Jordan Zipkin, CEO SAWA Energy.

 

Enthousiast geworden? Investeer dan ook! De teller staat al op: